AHA BHA nedir? Kimyasal asitleri kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? Ne sıklıkla kullanmalıyız? Hangi cilt tipleri için uygun? Bu yazımızda cilt bakımının o meşhur asitlerine yer veriyoruz.
Son yıllarda bir kimyasal asit furyasıdır gidiyor. Cilt bakımında oldukça popüler hale gelen bu asitler, bizim de trendler radarımıza takıldı. Özellikle daha canlı ve pürüzsüz bir görünüş için elimizin ilk gittiği ürünler haline geldiler desek yeri var. Artık cildimiz için son teknoloji, basit içerikli, temiz ve doğal formülasyonları daha çok tercih ediyoruz. Bu sebeple bugün tam da bu özelliklere sahip iki bileşenle tanışmak için buradayız. Görmeyen görsün, duymayan duysun, kullanmayan ise kullansın! AHA ve BHA konusunda işte bu kadar iddialıyız. AHA BHA nedir? İşte sizlerle #sevgilikimyasalasitseverler ❤
AHA BHA Nedir?
Cilt bakım ürünlerinin içerik listelerinde çoğunlukla kısaltılmış halini veya alt bileşenlerini gördüğümüz bu aktif bileşenler, Alfa Hidroksi Asitler (AHA) ve Beta Hidroksi Asitler (BHA) anlamına geliyor. Bitki bazlı organik asitler olarak biliyoruz kendilerini ve doğal oluşlarından dolayı da ayrı bir hayranlığımız söz konusu.
AHA Asitleri
AHA Asitleri, organik bitki ve meyve asitlerinin klinik ortamda özel tekniklerle cilt yapısına uygun hale getirilmesiyle meydana geliyor. En iyi bilinen özelliği, cildi mikro bir şekilde soyarak yenilenmesine olanak sağlaması. AHA’nın birçok türevi mevcut bu sebeple içerik listelerinde onu şu isimlerle de görebilmek mümkün;
- Glikolik Asit
- Malik Asit
- Fitik Asit
- Tartarik Asit
- Mandelik Asit
- Laktik Asit
BHA Asitleri
BHA Asitleri, yağda çözünen bazı organik asit türlerini ifade ediyor. Cildi ölü hücrelerden arındırarak aynı zamanda derinlemesine nemlenmesine yardımcı oluyor. Ayrıca bu asitler cilde faydalı birçok yağ asidini barındırıyor. BHA türevleri, farklı cilt problemleri için kullanılan güçlü içerikler olmakla birlikte, hepsi ayrı bir blog yazısını hak ediyor.
- Salisilik Asit
- Hyaluronik Asit (HA)
- Linoleik Asit
- Oleik Asit
AHA BHA Ne İşe Yarar?
AHA ve BHA asitleri farklı içeriklerle birleştiklerinde veya farklı formlarda kullanıldıklarında etkileri değişebiliyor. Fakat genel olarak;
- Cildi ölü hücrelerden arındırır.
- Yaşlanmanın olumsuz etkilerini azaltır.
- Güneş kaynaklı lekeleri yok eder.
- Aktif akneleri söndürür.
- Akne izleri ve lekelerini giderir.
- Ciltte kolajen üretimini arttırır.
- Hiperpigmentasyon problemini azaltır.
- Cilde pürüzsüzlük kazandırır.
AHA BHA Nasıl Kullanılır?
AHA veya BHA’nın doğrudan kullanımı kesinlikle önerilmemekte. Direkt kullanım cildinizi tahriş eder ve ciddi zararlar verir. AHA ve BHA türevlerini kozmetik veya cilt bakım ürünleriyle birlikte, cildiniz için uygun olan konsantrasyonda kullanabilirsiniz. Genellikle kimyasal asitlere yeni başlayanlar ve hassas ciltler için %0,5’lik bir oran yeterli olacaktır. Ancak cildi kimyasal asitlerle barışık olan ciltler %2 oranında konsantre edilmiş AHA veya BHA’yı rahatlıkla kullanabilirler.
Ancak size önemli bir uyarımız var! Kimyasal asitleri kullandığınız süre içerisinde, yaz ya da kış mevsimi fark etmez, yüksek güneş koruyuculu bir güneş kremi kullanmalısınız.
AHA BHA Ne Zaman Kullanılır?
Kimyasal asitleri ilk defa deneyimliyorsanız, haftada 3 defa olacak şekilde akşam cilt bakım rutinine eklemek ve denemek daha doğru olacaktır. Ee cildimizin onlara alışması ve sevmesi için biraz zaman vermeliyiz öyle değil mi? Eğer ürün cildiniz ile barışmış, tahriş olmamış veya alerjik bir reaksiyon göstermemişse, sabah ve akşam rutininize dâhil edebilirsiniz.
AHA BHA Nedir? Sorusuna cevap verdik, cevabını verdiğimiz onlarca farklı soru için blog sayfamıza göz atabilirsiniz.
MEDILOGICA Ailesi olarak, sağlıklı ve güzel günler dileriz….
Cevap bırakın