İster kuru cilde, isterseniz yağlı bir cilde sahip olun hepimizin soracağınız soru aynı: Sebum Nedir? Sebum, vücutta ne işe yarar ve nasıl dengelenir? Merak ettikleriniz bu yazımızda…
Sebum, vücudumuzun dış etkenlere karşı koruma sağlayabilmek için kendi ürettiği çok önemli bir tür cilt sıvısı. Ancak sebum salgılanmasındaki dengesizliklerin akne, siyah nokta ve gözenek gibi cilt problemlerine sebep olduğu da biliniyor. Özellikle yağlı ciltlerin korkulu rüyası “sebum nedir” gelin hep birlikte öğrenelim.
Sebum Nedir?
Sebum, insan vücudunda ve neredeyse tüm memelilerde görülen, yağ bezlerinde salgılanan bir salgı maddesi. Özellikle yüz, saç derisi ve sırt bölgesinde daha yoğun miktarda bulunuyor. Yağ özelliklerini taşıyan bu salgının en büyük işlevi, kıl kökünün yüzeyini dış etkenlere karşı korumak ve cildin nemini sağlamak.
Öte yandan hormonal dengesizlikler, PH derecesi uygun olmayan temizleyiciler, ilaçlar, stres ve tüketilen gıdalar sebum üretimini dengesizleştiriyor. Bu dengesizlik, az ya da çok fazla sebum üretimiyle sonuçlanıyor. Bu da ciltte kuruluk, yağlı bir görüntü, cildin elastiğini kaybetmesi, akne ve gözenek problemlerine neden oluyor. Ancak basit yöntemlerle ciltteki sebumu dengeleyebilmek mümkün.
Sebum Ne İşe Yarar?
-
Nem dengesini korur:
Yanlış bilinenin aksine, sebum maddesi cilde oldukça faydalı. En büyük faydası da cildin ve saçlı derinin nemli kalmasını sağlaması. Hatta yapılan araştırmalar, yaşlanmaya bağlı olarak ciltte sebum üretiminin azaldığını gösteriyor. Buna bağlı olarak ciltte yaşa bağlı kuruluk problemi meydana geliyor. Genç ciltler oldukça şanslı öyle değil mi?
-
Esneklik sağlar:
Neme doymuş bir cilt parlak, taze ve canlı görünür. Sebumun cildimize yaptığı şeyde tam olarak budur. Cildin dengeli sebum salınımı yapması, yaşlanmayı geciktirir ve ince kırışıklıkların oluşma hızını yavaşlatır.
-
Asit dengesini sağlar:
Birtakım yararlı yağ asitlerinden oluşan sebum, cildin PH seviyesini 5,5’te sabit tutup, cildin doğal asit dengesini muhafaza eder. Bu nedenle asit dengesini sağlayabilmek için de cilt PH’ına uygun ürünler kullanmak gerekir.
-
Bakterilere karşı korur:
Sebum cildi alerji, mantar bakteri gibi dışarıdan gelebilecek olumsuzluklara karşı tıpkı koruyucu bir kalkan gibi korur.
Ciltte Sebum Eksikliği Nedir?
Sebum nedir sorusunun cevabını verdiğimize göre sıra, eksikliğinde başımıza neler gelebileceğinde! 🙂 Yaşa ve hayat tarzına bağlı olarak değişen sebum kalitesi ve miktarı, gündelik hayatta dönem dönem azalabiliyor. Sebum azaldığında şu durumlarda görülebiliyor;
- Kızarıklık, deride döküntü ve kaşıntı meydana gelir.
- Cilt elastiğini yitirir.
- Cilt kurur.
- Donuk ve cansız bir görüntü oluşur.
- Cilt dış etkenlere açık hale gelir ve iltihaplanma riski artar.
- Cilt bariyeri zarar görür.
Ciltte Sebum Fazlası Nedir?
Sebumun en fazla oranda göründüğü ciltler, tahmin edersiniz ki yağlı ciltler. Bunun bazı avantajları ve dezavantajları var. Yağlı ciltler, daha az kuruluk ve kırışıklık problemi yaşıyorlar. Fakat hiç şüphesiz sebum miktarına bağlı olarak daha fazla akne ve siyah nokta sorunu ile karşı karşıyalar. Tükettiğimiz yağlı yiyecekler, stres, uyku bozukluğu, ilaç kullanımı ve hormonel bozukluklar ciltteki sebum miktarını arttırabiliyor. Bu durum fazla sebumun gözenek dışına çıkmasına ve cildin yağlanmasına neden oluyor.
Saçtaki Sebum Nedir?
Ciltteki sebumun ardından saç derisindeki sebum da merak ediliyor. Saçtaki sebum nedir? Sizler için göz atıyoruz. Saç köklerinin hemen yanında bulunan sebum maddesini üreten gözenekler, saç tellerinin koparak dökülmelerini önlüyor. Sebumun saçlardaki en büyük işlevi ise saçların parlak, su geçirmez ve yumuşak olmasını sağlaması. Tıpkı vücudumuzun diğer bölümlerinde olduğu gibi saç derisindeki sebum miktarı da kişiden kişiye göre değişmekte.
MEDILOGICA Ailesi olarak, sağlıklı ve güzel günler dileriz….
Cevap bırakın