Gül hastalığı olarak bilinen da rozasea, yüz ve vücutta kızarıklık gibi kusurlara neden olan ciddi bir deri rahatsızlığı. Rozasea nedir? Rozasea için cilt bakım önerileri nelerdir?
Türkçeye gül hastalığı veya roza hastalığı olarak çevrilmiş rozasea, özellikle açık tenli kişilerin oldukça muzdarip oldukları bir hastalık. Roza, genellikle ciltte kızarıklık, ödem, kaşıntı ve hassasiyet şikayetlerine neden oluyor. Kesin bir tedavisi olmayan roza hastalığı, doğru cilt bakım ürünü kullanarak, yaşam tarzında ufak değişiklikler yaparak ve hassasiyet yaratacak uygulamalardan kaçınarak hafifletilebiliyor. Biz de tam olarak bunun için buradayız 🙂
Ancak başlamadan önce küçük bir uyarı yapmakta fayda var. Rozalı ciltler için bakım tavsiyeleri içeren bu yazımız, herhangi bir tanı veya tedavi amacı taşımamaktadır. Roza hastalığına sahip kişilerin sahip olduğu ortak bazı şikayetlere sizin de sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, lütfen uzman bir dermatoloğa başvurun.
Gül Hastalığı Nedir?
Roza, nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik faktörlere bağlı olarak da karşılaşılabilen bir durum. Gül hastalığı kendini vücutta daha çok yanaklar, alın ve göz altı bölgesinde belli ediyor. Bu hastalığı çevresel faktörler, mevsimsel geçişler, güneş hasarı, stres ve kullanılan bazı cilt bakım ürünleri tetikliyor. Bununla birlikte, roza hastalığı 4 farklı şekilde ortaya çıkıyor;
- Damar genişlemeleri
- Kızarıklık
- Akne benzeri kistler ve yumrular
- Yağ bezelerinin büyümesine bağlı şişlikler
Gül Hastalığı İçin Cilt Bakımı Tavsiyeleri
Ulusal Rosacea Derneği tarafından yapılan bir araştırmaya göre, roza hastalarının %41’i bazı cilt bakım ürünlerinin mevcut hastalıklarını alevlendirdiğini bildirmiş. Fakat aynı zamanda sağlıklı bir rutinin de roza ataklarına iyi geldiği biliniyor. Böyle bir durumda, roza hastaları için cilt bakım ürünleri hayati öneme sahip; bunun farkındayız. Kullanacağınız cilt bakım ve makyaj ürünlerinin herhangi bir tahriş ve hassasiyet yaratmaması için size birkaç öneri hazırladık #sevgiliciltbakımıseverler 🙂
1. Güneşten Korunun:
Gül hastalığı için en en en önemlisi güneşten korunmak! UV ışınları roza atağını tetikler, bu bir yapsanız iyi olur önerisi değil. ŞART! Ayrıca güneş koruyucunuzu yaz-kış uygulamanız, en az 15 faktörlü bir güneş kremi seçmeniz ve yüksek PA derecesine sahip olması da ŞART! Güneş kremleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için Güneş Kremi Nasıl Kullanılır? Nelere Dikkat Edilmeli? adlı yazımıza da göz atabilirsiniz.
2. Temizleyin:
Mutlaka yüksek nemlendirici etkisi olan, nazik bir temizleyici kullanın. Temizleme sütleri, köpürmeyen temizleyiciler, temizleme yağları vb. Bu gibi daha hassas temizlik yapan ürünlere yönelebilirsiniz. Özellikle sabun bazlı temizleyicilerden, stearik, palmitik, lauric asit görürseniz, bunlardan koşarak uzaklaşıyoruz. Bu içerikler cildinizi tahriş eder. Ee nede olsa cilt bariyerini geliştirmek zorundayız öyle değil mi?
3. Nemlendiriciyi Atlamayın:
Gül hastalığı için özel üretilmiş, yatıştırıcı, cilt bariyerini güçlendiren ve antioksidan özellikli bitki özleri içeren nemlendiricileri tercih edin. Unutmayın, iyi bir nemlendirici rozalı cildi yatıştırmak için en etkili silahınız!
4. Ürün İçeriklerine Dikkat Edin:
Rozalı bir cilde sahipseniz ürün içeriklerine hakim olmanız oldukça önemli. Özellikle alkol, cadı fındığı, esansiyel (aromatik) yağlar, nane, üre, parfüm, mentol gibi içerikler cilt problemlerinizi arttırır. Ayrıca içeriğinde sert kimyasallar ve büyük tanecikli peelingler bulunan ürünler, geri dönüşü çok zor olan bir şekilde cildinize hasar verir.
5. Ürünleri Önce Test Edin:
Cesur olun! (DEMEYECEĞİZ) özellikle gül hastalığı konusunda. Çünkü yeni kullanacağınız bir ürüne şüphe ile yaklaşmak siz farkında olmasanız da hayatınızı kurtarır. Satın aldığınız bir ürünü öncelikli olarak rozalı bölgenin yakınına uygulayın ve 72 saat kadar bekleyin. Eğer herhangi bir yanma veya batma olmadıysa bir şans verebilirsiniz demektir.
Artı olarak rozalı bir cilt, ilk kullanımda bir ürünü sevmediyse onu lütfen zorlamayın. Çünkü muhtemelen cildiniz size kaşıntı, kızarıklık veya kuruluk şeklinde “tehlikeli sularda yüzüyorsun” mesajı veriyordur.
MEDILOGICA Ailesi olarak, sağlıklı ve güzel günler dileriz…
Cevap bırakın